در گفتوگوی صمت با مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران مطرح شد
استقرار۹۰درصد کسبوکارهای نوپا در شهرکهای صنعتی
برای نظم دادن و تجمیع واحدهای صنفی و صنعتی محلی بهنام شهرکهای صنعتی در کشورهای مختلف ایجاد شدند که این امر هم در ایران سال ۱۳۷۴کلید خورد. درحالحاضر، بخش اعظمی از تولیدکنندگان کوچک و متوسط در این شهرکهای صنعتی مستقر هستند و فعالیت دارند.
برای نظم دادن و تجمیع واحدهای صنفی و صنعتی محلی بهنام شهرکهای صنعتی در کشورهای مختلف ایجاد شدند که این امر هم در ایران سال ۱۳۷۴کلید خورد. درحالحاضر، بخش اعظمی از تولیدکنندگان کوچک و متوسط در این شهرکهای صنعتی مستقر هستند و فعالیت دارند.
حال برای حضور واحدهای تولیدی در شهرکها چه ضوابطی تدوین شده است؟ زمان تعیین شده برای بهرهبرداری چقدر است؟ و چند درصد تولیدکنندگان خرد و متوسط در این شهرکها فعالیت دارند؟ برای پاسخ به این پرسشها صمت به سراغ صابر پرنیان، رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران رفت که در ادامه میخوانید.
چند درصد صنایع کوچک و متوسط کشور در شهرکهای صنعتی مسقر هستند؟
۹۳درصد صنایع کشور، صنایع کوچک و متوسط تشکیل میدهند که ۹۰درصد آنها در شهرکهای صنعتی مستقر هستند. این صنایع بهلحاظ فناوری بومی، انعطافپذیر بوده و تکمیلکننده زنجیره صنایع بزرگ بهشمار میروند؛ علاوهبر آن میتوان از آنها بهعنوان شاهرگ اقتصاد مقاومتی نام برد، زیرا اشتغالزایی بالایی دارند که میتواند به رشد اقتصاد کشور بینجامد. به مفهوم واقعی کسبوکارهای خرد و متوسط که بیشتر مربوط به بخش خصوصی هستند، بهعنوان اقتصاد مردمی، تحققبخش شاخصهای اقتصاد مقاومتی هستند.
در سنوات گذشته، برخی در شهرکهای صنعتی زمین را گرفته و سالها بدون استفاده باقی مانده بود و حتی برخی از آنها چند دهه بلاتکلیف بودند. سال گذشته در حرکتی متناسب با رونق تولید و اقتصاد مقاومتی آنها را تعیینتکلیف کردیم و به کسانی که واقعا صلاحیت و توانایی انجام فعالیت را داشتند با اخذ تعهدات لازم فرصت داده شد، براساس جدول زمانبندی شده واحدهای خود را آماده بهرهبرداری کنند. قرارداد کسانی هم که توانایی استفاده از این زمینها را نداشتند، فسخ قطعی شد و زمین در اختیار واحدها و سرمایهگذاران دارای صلاحیت قرار گرفت؛ بهویژه اینکه برخی از این زمینها به توسعه واحدهای موجود در شهرکهای صنعتی اختصاص داده شد؛ بهاین ترتیب برخی واحدهای صنعتی ظرفیت خود را افزایش و به کسبوکار خود توسعه دادند.
آیا امسال شروط لازم برای واگذاری زمینها به متقاضیان، بهطور مدون تنظیم شده تا در اختیار افراد قرار گیرد؟
بله. با توجه به شعار سال برای جهش تولید، تصمیم بر این است که هر کس زمینی در شهرکها صنعتی میگیرد باید ماه اول زمین را تحویل داده و در ماه دوم مجوز ساختوساز را دریافت کند و پس از ۶ماه هم باید طرح صنعتی آغاز شود. این زمان البته براساس میزان اشتغالزایی و وسعت طرح، سرمایهگذاری و نوع ماشینآلات از یک سال تا حداکثر ۳سال تعیین شده تا یک طرح صنعتی به بهرهبرداری برسد. اگر پس از گذشت ۶ماه طرح آغاز نشود، اخطارهای لازم داده میشود و اگر توجه نشود، قراردادها فسخ میشوند
هماهنگیهای لازم با نهادهای قضایی هم انجام شده است. ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی نیز مصوبه داده که طرحهایی که با گذشت ۶ماه شروع نشود باید فسخ شود؛ بنابراین با تحویل زمین به افرادپیگیری میشود تا طرحی راکد باقی نماند. برای تحقق این امر نخست یک برنامه زمانبندی شده از طرف قرارداد گرفته میشود تا زمینهای شهرکهای صنعتی محلی برای دلالی و سوداگری نشود. شروط بهگونهای است که هر کس تولیدکننده نیست، نتواند وارد مجموعه شهرکهای صنعتی شود، چراکه شهرکهای صنعتی محلی برای تولید و تولیدکنندگان است و تمام کمکها و مشوقهای ما برای صنعتگرانی است که به چرخه اقتصاد و تولید کمک کنند تا آنکه منتظر افزایش قیمت زمین باشند. سال گذشته کارهای خوبی انجام شد، امسال هم ۱۰۰درصد کارها را در شهرکهای صنعتی استان تهران اجرایی خواهیم کرد.
مشوقهای شهرکهای صنعتی برای تولیدکنندگان چیست؟
هر کسی که در زمان تعیینشده و براساس جدول زمانبندی واحد تولیدی خود را به بهرهبرداری برساند از حقانتفاع یا قیمت زمین تخفیف میدهیم و تمام تخفیفها و تشویقها منوط به این است که طی برنامه زمانبندی که از یک سال تا ۳سال است، افتتاح شود. تحقق این امر رشد اقتصادی و کاهش نرخ تورم را بهدنبال دارد. بهاین ترتیب اگر سرمایههای سرگردان در بازار به سوی تولید هدایت شوند، نمیتوانند در بازارهای غیرمولد زمینه التهاب و نابسامانی را فراهم کنند.
طرحهای که قرار است امسال در شهرکهای صنعتی به بهرهبرداری برسد، چقدر است؟
امسال هزار طرح صنعتی بالای ۶۰درصد پیشرفت کرده در دستور کار قرار دارد تا به بهرهبرداری برسد و ۱۵۰۰طرح صنعتی نیمهتمام با بیش از ۵۰درصد پیشرفت فیزیکی هم هدفگذاری شدهاند تا به بهرهبرداری برسند. این گام بلند برای این است که اگر دولت امتیازاتی برای تولیدکننده در نظر گرفته، بهدست صنعتگر واقعی برسد.
این عزم جدی در شرکت شهرکهای صنعتی بهوجود آمده و هماهنگیهای لازم با استانداری تهران و دادگستری کل استان تهران بههمراه تشکلهای خصوصی انجام شده است و امیدواریم در پایان سال گزارشی مفصل از اقدامات خوب انجام شده و تاثیرگذار به مردم ارائه دهیم. برنامه این است تا در ۶ماهه سال ۹۹حدود ۲۰طرح سرمایهگذاری راکد تعیین تکلیف شوند؛ بنابراین تمام طرحهای صنعتی باید تعیین تکلیف شده و عملیات عمرانی و اجرایی خود را آغاز کنند در غیر این صورت قرارداد آنها فسخ میشود و به افراد ذیصلاح داده خواهد شد. در این راستا، تمام قراردادها از ابتدای تاسیس شهرکهای صنعتی استان تهران مورد بررسی قرار گرفت و سال گذشته تمام واحدهای موجود در شهرکهای صنعتی تهران تعیینتکلیف شدند. بهعنوان مثال، سال گذشته ۴۰۰قرارداد زمین که دهههای گذشته صادر شده بود، تعیینتکلیف شد که دو برابر ۲سال گذشته بود. امسال بنا داریم ۵۰۰تا از طرحهای بلاتکلیف را تعیینتکلیف کنیم و بهاین ترتیب، دیگر هیچ طرح بدون تکلیف در شهرکهای صنعتی نخواهد بود.
در ۳ماه نخست سال چند طرح به بهرهبرداری رسیدند؟
در ۲ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته پیشرفت بسیار خوبی داشتیم؛ سال گذشته در ۲ماه نخست سال فقط ۳طرح سرمایهگذاری جدید در شهرکهای صنعتی استان تهران قرارداد بسته بودند، اما امسال این عدد به ۱۸۶طرح سرمایهگذاری افزایش پیدا کرده است. گفتنی است مردم هم به تولید علاقهمند شده و بسیاری از واردکنندگان هم به سمت تولید حرکت کردهاند. این نشان میدهد حرکت کشور به سمت رونق تولید است و در یک تا دو سال آینده تاثیر این سرمایهگذاریهای جدید را در افزایش قابلتوجه اشتغال، صادرات، کیفیت، تولید ثروت و در نهایت بهبود وضعیت معیشت مردم خودش را نشان میدهد.
بیشتر واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی استان تهران مربوط به کدام صنایع هستند؟
بیشترین سرمایهگذاری در شهرکهای صنعتی استان تهران، اول مربوط به صنایع فلزی است و صنایع شیمیایی، مواد غذایی و نساجی در رتبههای بعدی قرار دارند.